
Compromesos/es
Des dels nostres inicis hem estat plenament compromesos/es amb el medi ambient, amb la seva protecció i millora en tots els àmbits de l’activitat, des de la vinya fins al celler.
Som conscients de l’impacte que té la producció de vi en l’entorn. No només tenim l’obligació de ser sostenibles ambientalment, sinó que n’és una responsabilitat.
Els nostres vins i caves són el resultat del nostre compromís ambiental i social; són el clar reflex de la nostra responsabilitat per preservar el nostre planeta. Volem mantenir la nostra terra sana lligada a una comunitat conscienciada preparada per a les generacions futures.

Projecte Coopera
Coopera és un projecte de relleu agrari impulsat per les cooperatives penedesenques Covides, Entrem i Actua. Es tracta d’una iniciativa pionera a Catalunya que té com a objectiu aportar una solució a la manca de relleu generacional en el món de la pagesia a partir de la formació i capacitació de persones en risc d’exclusió social.
Coopera ofereix serveis agraris de tota mena (poda, esporga, collita, neteja de parcel·les, biomassa, etc.) als pagesos/es i propietaris/es de finques a través de persones en risc d’exclusió social. D’altra banda, s’encarrega, en règim de parceria, de la gestió directa de finques que corren el risc de quedar abandonades i que poden seguir sent productives.
El projecte vol abordar diferents problemes vinculats al sector primari: garantir el relleu de la pagesia, evitar l’abandonament de terres i capacitar i formar persones en risc d’exclusió social, especialment persones migrades no acompanyades.



Projecte Predivi
La variabilitat del volum i la qualitat de les produccions vitivinícoles fa que la inversió de recursos i de dedicació dels nostres equips tècnics per a obtenir prediccions de verema sigui cada cop més elevada.
És per això que hem creat un projecte que està basat en l’ús de tecnologies Big Data per a poder desenvolupar models de predicció que anticipin la informació que desitgem de les nostres veremes.
La tecnologia Big Data permet combinar un gran volum de variables meteorològiques hiperlocalitzades (tant històriques com predictives), estudis de mapes de sòls, característiques agronòmiques de les nostres parcel·les i combinar-les amb els registres històrics de produccions i dels controls de maduració, entre altres variables, de manera que és factible crear models de predicció basats en el Machine Learning que siguin capaços de millorar les prediccions de collita.
Projecte CER.COOP
Covides SCCL participa, conjuntament amb CEVIPE Grup Cooperatiu SCCL, Agrícola de Falset – Marçà SCCL, BATEC SCCL i EMELCAT SCCL, en un projecte singular liderat per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), per estudiar la creació i desenvolupament d’una Comunitat Energètica Rural (CER).
Una CER és una agrupació d’autoconsum energètic que permet consumir l’energia generada dins del mateix municipi/empresa/cooperativa (essencialment, fotovoltaica), utilitzant la xarxa elèctrica ja existent. Els objectius d’aquesta són:
- Liderar la transició ecològica i energètica des del món rural, partint de les instal·lacions de la cooperativa i dels socis disseminades en diferents nuclis rurals
- Maximitzar l’autosuficiència energètica fotovoltaica a través de l’aprofitament de les teulades propietat de la cooperativa i els seus socis
- Aprofitar i enfortir el caràcter cooperatiu entre els socis, obrint, si és el cas, una nova secció energètica
- Diversificació de negoci als socis de COVIDES, buscant el màxim rendiment de les explotacions agràries
- Buscar un estalvi energètic i racional per COVIDES i els seus socis que es reflecteixi en el resultat econòmic enfront de la màxima eficiència energètica
- Mecanismes de governança per prendre decisions dins de la secció energètica, proporcionant autonomia o participació en la comunitat.
Des de COVIDES, s’ha formulat una primera fase de recollida de dades de socis voluntaris de diferents punts del Penedès (30 socis de 20 municipis en total) pel projecte, i s’està estudiant la seva viabilitat perquè, en un futur, es pugui expandir aquesta a més socis o entitats jurídiques, ja siguin sòcies actuals de COVIDES com no, a més de ser o no ser-hi titulars d’una explotació agrícola, fent a les cooperatives agrícoles proactives en la transició ecològica cap a les energies renovables.
Aquest projecte ha estat finançat pel Ministeri de Treball i Economia Social de l’Estat espanyol, a través del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
Grup Operatiu Bioferti+
Covides SCCL juntament amb les cooperatives Agrària Plana de Vic i Girona Fruits, participa en un projecte d’innovació, coordinat per la Federació de cooperatives agràries de Catalunya, i amb col·laboració amb BETA Technological Centre.
L’objectiu del projecte és convertir una planta de compostatge en una biorefineria per a la producció de TMFs (fertilitzants fets a mida) de gran qualitat, a partir de dejeccions ramaderes, per a ser utilitzats en fertilització de cultius llenyosos com la vinya i la poma.
Per poder assolir satisfactòriament l’objectiu general del projecte, es plantegen els següents objectius específics:
- Optimització d’unes instal·lacions ja existents de compostatge (Cooperativa Plana de Vic) per a convertir-la en una biorefineria per a la recuperació de nutrients i producció de productes de major valor afegit.
- Formulació i processat dels nutrients recuperats per a la producció de TMF específics per a vinya i pomeres en forma de pellet. Utilitzant subproductes orgànics en el cas que es necessiti enriquir la formulació del bio-fertilitzant, obtenint un producte innovador, orgànic, fet a mida, fàcil de transportar i aplicar i apte per a la producció ecològica, integrada o convencional segons convingui.
- Proves de fertilització in-situ per demostrar l’eficiència en l’ús dels nutrients dels TMF produïts en la producció de la vinya i pomeres.
- Estudi de viabilitat tècnica, econòmica i ambiental.
“Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020”
Enllaç a l’espai web de la Comissió Europea dedicat a desenvolupament rural.
Projecte CoopVitiLoop
Covides SCCL, juntament amb Cevipe Grup cooperatiu i la Federació de cooperatives agràries de Catalunya, han iniciat de la mà del BETA Technological Centre, aquest projecte amb l’objectiu principal de tancar el cicle del carboni en el sector vitivinícola mitjançant l’optimització del co-compostatge per higienitzar i estabilitzar els residus i subproductes obtinguts de la verema, el processat del vi i del tractament d’aigües residuals per la seva posterior aplicació com a biofertilitzant.
Des d’un punt de vista ambiental, la tecnologia es vol dissenyar tenint en compte els principis de l’economia circular. Els beneficis ambientals de l’aplicació d’aquesta tecnologia s’avaluaran per mitjà de l’Anàlisi del Cicle de Vida (ACV) i es tindran en compte tant els impactes generats per la tecnologia aplicada (emissions residuals del procés) com els impactes derivats de l’aplicació del compost. A més a més, es compararà el cicle de vida complet amb diferents tractaments convencionals de gestió de dejeccions ramaderes i diferents estratègies de fertilització química.
Els resultats esperats d’aquest projecte són:
– Obtenció dels ratis de mescla òptims i les condicions d’operació òptimes que maximitzin l’eficiència i minimitzin les emissions de gasos associades a diferents càrregues ambientals.
– Tractament in-situ dels residus sòlids generats en una planta pilot mòbil que permeti avaluar el procés de biodegradació aeròbia a escala demostrativa.
– Aconseguir un compost de qualitat, estabilitzat i higienitzat, amb un alt valor agronòmic seguint dinàmiques semblants a les observades a escala pre-pilot.
– Conèixer l’efectivitat de la fertilització amb compost obtingut a partir de subproductes de la vinya sobre evolució de la matèria orgànica, alliberació dels nutrients i capacitat de retenció d’aigua del sòl.
“Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020”
Enllaç a l’espai web de la Comissió Europea dedicat a desenvolupament rural.